Inductie kookplaat aansluiten

De populariteit van inductie koken is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat is eigenlijk ook niet zo gek; met een inductie kookplaat bespaart u namelijk niet alleen op gas, maar kunt u ook nog eens veiliger en sneller koken. Ondanks de voordelen zijn velen nog niet bekend met koken op inductie. Onze elektricien in Lelystad legt u graag uit hoe het werkt en beantwoorden al uw overige vragen.
In dit artikel worden de volgende punten besproken:

 

Hoe werkt koken op inductie?

Voordat we ingaan op het aansluiten en de voordelen van inductie koken is het goed om te beginnen bij het begin: Hoe werkt koken op inductie? Koken op inductie is een manier van elektrisch koken, waarbij een inductiestroom wordt opgewekt door middel van een magnetisch veld. Dit veld vormt zich in de kookplaat en verplaatst zich naar de pan. Met het magnetisch veld wordt een inductiestroom opgewekt, dat vervolgens omslaat in warmte. Dit alles gebeurt op een snelle en geheel veilige manier.
Een voordeel van inductie kookplaten is dat ze niet de kookplaat, maar de pan zelf verwarmen. Wanneer er geen pan op de kookplaat staat wordt vindt er geen warmteoverdracht plaats. Wanneer u de pan van de plaat haalt schakelt hij automatisch uit. Op deze manier kookt u niet alleen zuiniger, maar ook nog eens veiliger.

Hoe laat ik een inductie kookplaat aansluiten?

Let op: laat een inductiekookplaat en bijbehorende elektrische onderdelen altijd installeren door een gecertificeerd elektricien. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden die Precies Techniek B.V. u kan bieden.
De procedure start in uw meterkast. Voor een inductie kookplaat heeft u namelijk een 2 of 3-fasen aansluiting nodig. In uw meterkast herkent u deze aansluiting aan een kookgroep. Dit is 1 groep met 1 hendel die bestaat uit 2 gekoppelde groepen (2 fasen) of 1 groep met 1 handel die bestaat uit 4 gekoppelde groepen (3 fasen). Als u dit heeft, dan bent u waarschijnlijk ook al bekend met een Perilex stopcontact en zult u er één in uw keuken hebben.
Heeft u dit niet? Schakel dan een elektricien in die uw groepenkast uitbereid met een extra groep. Er wordt voor u een aparte kookgroep gelegd, zodat uw stroom over twee aders wordt verdeeld. De reden hiervoor is dat inductie kookplaten veel stroom verbruiken, namelijk tussen 6000 en 7300 Watt. Als dit op een standaard groep wordt aangesloten zal de groep overbelast raken en voor de veiligheid zal de stroom worden onderbroken.
Een aparte kookgroep zorgt ervoor dat het energieverbruik over de twee aders wordt verdeeld, zodat uw veilig en zorgeloos gebruik kunt maken van uw inductie kookplaat. Na het leggen van een aparte kookgroep wordt een Perilex stopcontact op de kookgroep aangesloten. Vervolgens wordt een aparte wandcontactdoos in uw keuken gemonteerd. Tot slot wordt uw inductie kookplaat aangesloten op deze contactdoos door middel van een Perilex stekker. Voilà, uw inductie kookplaat is klaar voor gebruik.

 

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Bij binnenshuis koken kunt u de keus maken uit koken op gas of op elektriciteit. Kiest u voor elektriciteit? Dan zijn de twee meest gebruikt opties een keramisch kookplaat of een inductie kookplaat. Ondanks dat keramische kookplaten nog steeds veel worden gebruikt winnen inductie kookplaten snel aan populariteit. Koken op inductie biedt namelijk veel voordelen. Wij zetten ze allemaal voor u op een rijtje.

  • Koken op inductie is sneller dan koken met een gas- of keramische kookplaat. De kookplaat bereikt simpelweg heel snel een hoge temperatuur. Een pan met water laten koken gaat bijvoorbeeld twee keer zo snel op inductie!
  • Een inductie kookplaat gebruiken is vele malen veiliger dan koken op een gasplaat. U hoeft zich nooit zorgen te maken dat u het gas aan laat staan, dat uw vinger in de buurt komt van de vlam of dat de plaat warm blijft na het koken. Bij koken op inductie wordt alleen de pan verwarmd en niet het omringende gebied, waarmee brandwonden worden geminimaliseerd. Daarnaast koelt de plaat binnen enkele seconden af wanneer u de pan weghaalt.
  • Inductie kookplaten zijn eenvoudig en snel schoon te maken, omdat er geen vuilophoping kan ontstaan in kieren en gaten; die zijn er namelijk niet. De meeste inductie kookplaten hebben een glad oppervlakte, waarop alle vlekken direct zichtbaar zijn. Doordat de plaat snel afkoelt kun je hem bijna direct schoonmaken, zodat vlekken niet de kans krijgen hardnekkig te worden.
  • Koken op inductie is vele malen zuiniger dan koken op bijvoorbeeld gas. Het rendement van de energie die u gebruikt met een inductie kookplaat ligt tussen de 80 en 90%. De 10% speling hangt af van de kwaliteit van de pan. Dit is een groot verschil met koken op gas. Hier ligt het rendement namelijk tussen 40 en 50%, waarbij dus 50 – 60% van het gas verspild wordt.
   Het hoge rendement van koken op inductie heeft te maken met de manier waarop inductie kookplaten werken. Deze verwarmen namelijk niet de kookplaat, maar alleen de pan. Het omringende gebied wordt niet verwarmd en koelt snel weer af wanneer de pan wordt weggehaald. Op die manier wordt energieverspilling geminimaliseerd en bespaart u op jaarbasis op energiekosten.
   Daarnaast is de prijs van elektriciteit minder onderhevig aan prijsschommelingen. Elektriciteit wordt in grote hoeveelheden opgewekt door middel van wind- en zonne-energie. Dit in tegenstelling tot gas, dat steeds schaarser wordt.
  • Koken op inductie is beter voor het milieu, omdat het rendement van energie veel hoger ligt (zoals hierboven besproken). Een hoger energie rendement betekend minder stroomverspilling en daarmee een lager stroomverbruik, wat natuurlijk goed is voor het milieu.
  • Een ander voordeel van koken op inductie is dat temperaturen gemakkelijk te regelen zijn. U past snel de temperatuur van de pitten aan en kunt zelfs programma’s als “braden” en “sudderen” gebruiken, waarmee koken nog makkelijker wordt.

 

Waarom heb ik een 3-fase groepenkast nodig?

Voordat u gebruik kunt maken van uw inductie kookplaat moet u genoeg elektrisch vermogen in huis hebben. Een hoger vermogen bereik je met een 2-fase aansluiting of krachtstroom, die in uw meterkast aangesloten wordt. Heeft u geen inductie kookplaat en blijft het vermogen van al uw elektrische apparaten gezamenlijk onder 3680 Watt? Dan zult u geen problemen ervaren met een 1-fase aansluiting. Met een inductie kookplaat verbruikt u al snel 6000 tot 7300 Watt en zit u dus ver over de 3680 Watt. In dat geval is het verstandig over te stappen op krachtstroom of een aparte kookgroep laten plaatsen, zodat u meer dan 8000 Watt kunt gebruiken. Daarmee geniet u zorgeloos van uw inductie kookplaat, terwijl ook andere apparaten in huis aan kunnen blijven staan.

Wat te doen bij dagelijkse stroompieken?

U heeft een 3-fase aansluiting in uw meterkast laten aansluiten voor uw nieuwe keuken, maar maakt zich toch zorgen over uw stroomverbruik? Dat is begrijpelijk wanneer u meer apparaten in huis heeft die veel stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto die bij u thuis wordt opgeladen. Wat u kunt doen om dagelijkse stroompieken te vermijden is het plaatsen van een voorrangsschakelaar in uw meterkast. Deze zorgt ervoor dat uw inductie kookplaat voorrang krijgt op bijvoorbeeld uw wasmachine, die tijdens het koken slechts tijdelijk stopt met draaien. Wanneer u klaar bent met koken zal uw wasmachine het werkt voortzetten.

Misverstanden over inductie kookplaten

Ondanks dat koken op inductie al een tijdje bestaat kookt de grote meerderheid van de mensen nog steeds op gas. Door de jaren heen zijn er aardig wat misverstanden over inductie kookplaten ontstaan. Aan ons de taak de feiten van de fabels te onderscheiden.

Inductie koken is veel duurder dan koken op gas

Men denkt vaak dat koken op inductie veel duurder is dan koken op gas. Dit is niet het geval. Inductie kookplaten zijn namelijk veel efficiënter dan gasplaten. Het energie rendement ligt bij koken op inductie tussen 80 en 90%, terwijl dit bij koken op gas tussen de 50 en 60% ligt; een enorm verschil dus. Jaarlijks verspilt u hierdoor veel minder energie en bespaart u op energiekosten.
Anderzijds kost een inductie kookplaat meer dan een gasplaat en moet u in sommige gevallen een 3-fase elektriciteitsaansluiting aansluiten in uw meterkast. Hier hoort ook een Perilex stopcontact bij, met een aparte wandcontactdoos in de keuken. Dit zijn eenmalige kosten die zich op de lange termijn uitbetalen.
Het aantal mensen dat gebruik maakt van inductie kookplaten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dit heeft onder andere te maken met de dalende prijzen van inductie kookplaten, de prijsschommelingen van gas en het feit dat bij koken op inductie veel minder energie verloren gaat. Het laatstgenoemde maakt koken op inductie een duurzamer alternatief, dat in de nabije toekomst nog meer gestimuleerd zal worden door de overheid.

Koken op inductie kan alleen met speciale pannen

Koken op inductie kan met elke pan die gemaakt is van magnetiseerbaar materiaal. Denk aan gietijzeren pannen, plaatstalen pannen en RVS pannen met een metalen toevoeging in de bodem. U kunt heel makkelijk testen of een pan bruikbaar is voor koken op inductie. Dit doet u door er een magneet tegenaan te houden. Als de magneet blijft plakken kunt u de pan gebruiken.
Tegenwoordig zijn er pannen verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor inductie kookplaten. Hiermee kookt u sneller en verspilt u nog minder energie dan wanneer u een normale ijzeren pan gebruikt.

U kunt niet grillen, wokken of sudderen met een inductie kookplaat

Heeft u ergens gelezen dat u niet kunt grillen, wokken of sudderen met een inductie kookplaat? Dan willen wij u graag even updaten: dit kan allemaal wel. Een gietijzeren pan werkt zelfs bijzonder goed bij grillen op inductie. U heeft volledige controle over de temperatuur, waardoor uw steak op de perfecte temperatuur kan worden gegrild. Ook wokken is mogelijk wanneer u overstapt naar een inductie kookplaat. Met een wok met platte bodem of een wokbrander tovert u de meest heerlijke gerechten op tafel.
Ook sudderen is met een inductie kookplaat in veel gevallen mogelijk. Sommige inductie kookplaten hebben een laagste stand die te hoog is om het gewenste resultaat te bereiken, waardoor de temperatuur te hoog is en het vlees droog wordt. U moet erop letten dat uw kookplaat een kleine kookzone bevat, veel verschillende standen heeft of de mogelijk biedt om zelf de exacte temperatuur te bepalen.

 

Uw inductie kookplaat laten aansluiten

Wilt u zich verder informeren of wilt u een inductie kookplaat bij u thuis laten aansluiten? Bel dan onze elektricien in Lelystad voor het maken van een afspraak op 085 - 106 15 81 of stuur ons een bericht via het contactformulier! Precies Techniek B.V. heeft 15 jaar ervaring met elektrotechniek en zorgt ervoor dat alles snel en vakkundig wordt aangesloten, zodat u spoedig uw gloednieuwe inductie kookplaat kunt gebruiken.